UNA HISTÒRIA QUE EN SÓN MOLTES MÉS

Avui entrevistem a la I.R, una mare monomarental vinculada a la Fundació Comtal que ens explica com ha viscut el confinament i com la crisi sanitària está afectant la seva vida.

La I.R viu en un pis de 40 m2 amb una filla de 8 anys i dos bessons de 5 anys. Sense treball i amb moltes preocupacions i pors, lluita amb coratge i com pot per treure endavant als seus 3 fills.

Com vas viure els mesos de confinament a casa?

Amb por i el triple de preocupació, perquè jo sóc monomarental, estic amb els meus fills sola en un pis que no arriba als 40 m², tinc problemes de tiroides i estic prenent-me pastilles per a la depressió.
Per a mi ha estat molt dur veure com els meus fills no tenien on caminar. Jo amb els nens petits no podia sortir ni a comprar, els bessons tenen 5 anys i la nena té 8, i els he hagut de deixar sols en algun moment puntual per poder anar a fer la compra. No volia que es contagiessin.

Com t’ha afectat la crisi?

M’ha afectat molt. Comences a veure la tele, les notícies, les xifres i t’angoixes més, perquè penses que potser  ja no pots veure més als teus pares. Els meus pares són grans, estan sols i algú els ha de cuidar, però jo ara no visc al seu país i des de la distància no puc fer res.

A nivell laboral estic sense treball, si abans amb els nens a càrrec em resultava difícil treballar, ara que molta gent està sense treball, em pregunto qui em triarà a mi.

Tenia una ajuda social per violència de gènere i se’m va acabar el 15 de març, quan estava sense ingressos. Per sort vaig recuperar l’ajuda gràcies a la meva treballadora social però durant el procés ho vaig passar malament.

I ara tinc el contracte del pis que se m’acaba ja i estic amb l’angoixa de no saber quant em pujaran el lloguer, si me’l podré permetre, si m’hauré de marxar o que faran amb mi. I en la vida si no hi ha estabilitat, no hi ha vida. A part de sentir-te immigrant, et trobes aquí totalment inestable, i amb un munt de problemes per a tot.

Com t’ha ajudat la Fundació Comtal?

La meva filla va al Tria Estudi, i li ha anat molt bé perquè han fet videotrucades individuals amb ella per ajudar-la amb els deures.

Ha estat dur fer de mare, professora i amiga alhora, perquè tenien molts deures i coses noves que no havien vist mai. Jo no sóc professora i em poso nerviosa, vull que la nena ho entengui ràpid perquè tinc més coses a fer, com atendre als bessons. I la meva filla s’atabalava i estressava amb mi. Ja no tenia paciència , perquè es va ajuntar amb l’època del ramadam i estava passant molta gana. Des del Tria Estudi, amb les trucades del Whatsapp, l’ajudaven molt quan jo no podia.

A la nena l’estava portant a una teràpia visual per problemes que té a la vista i que l’afectaven als estudis i ha hagut de deixar la teràpia pel confinament, cada sessió valia 45€ i ja ha perdut tot el que havia millorat per no poder estar en seguiment.

Així que amb aquesta pandèmia estan havent-hi pèrdues de molts tipus i per desgràcia al final sempre perdem les més vulnerables.

Com pots ajudar a revertir les causes de vulnerabilitat?

Col·laborant amb la campanya de la Fundació Comtal ajudaràs a garantir tant el dret a l’educació com el dret a l’inserció sociolaboral de joves i famílies que es troben en situació greu de vulnerabilitat a causa de la pandèmia.