EL SEU BENESTAR EMOCIONAL ESTÀ EN JOC

Les persones en situació de vulnerabilitat presenten major risc de patir malestar emocional.
Arrel de la pandèmia, s’ha doblat el percentatge de trastorns alimentaris, emocionals i conductuals entre infants i adolescents de 4 a 16 anys.

Creix el malestar emocional de manera desigual

El risc de patir malestar emocional no és igual per a tots els nens i nenes.

Els infants, adolescents i joves que viuen en situació de vulnerabilitat presenten major risc de sofriment i de veure’s afectats en l’àmbit emocional ja que tenen una càrrega més gran derivada de dificultats en l’entorn escolar social i/o de convivència familiar. Molts viuen en entorns amb situacions de molta vulnerabilitat ( violència, dificultats econòmiques, desestructuració familiar, entre altres).

Segons una enquesta realitzada a més de 200 famílies i publicada per la Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes, el 69% de les famílies van afirmar que durant el confinament els seus fills i filles van presentar reaccions emocionals negatives, el 31,3% problemes amb la son i el 24% canvis de conducta.

Tot i que encara no s’ha pogut fer una avaluació final dels efectes que ha tingut la Covid en els menors, l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ja ha anunciat que les urgències psiquiàtriques de nens/es i adolescents han crescut un 50% arran de la pandèmia. S’ha doblat el percentatge de trastorns alimentaris i emocionals, i s’han multiplicat els casos d’autolesions entre nens i nenes de 4 a 16 anys.

Entre les persones joves, l’augment de casos amb trastorns de salut mental ha estat especialment preocupant. Segons les dades del Departament de Salut, durant la primera onada de la pandèmia, les consultes per trastorns d’ansietat van disparar-se un 127% i un 74% les relacionades amb el suïcidi i conductes autolesives.

Però la pandèmia no nomes ha afectat a infants i joves, sinó que ha impactat en el benestar emocional de tota la població.

Un informe del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), afirma que més del 50% de la població espanyola reconeix haver sentit tristesa o ansietat des que es va decretar l’estat d’alarma.

Aquestes són només algunes de les xifres que reflecteixen que el malestar emocional ha empitjorat des de l’inici de la pandèmia, i que cal posar mesures per revertir la manca de recursos públics, i per tractar i vetllar per la salut i el benestar de la societat, convertint-se en un dels principals reptes arreu del món.

A la Fundació Comtal apostem per l’educació emocional

A la Fundació Comtal acompanyem infants i joves en el seu creixement  socioeducatiu i en la gestió de les seves emocions.

Creiem fermament que l’educació és un dels drets que més capacitat té per revertir les situacions de vulnerabilitat, per això apostem per acompanyar els nens i nenes de manera integral, des de tots els àmbits, també l’emocional.

Per combatre i prevenir el malestar emocional, apostem per l’educació emocional des de ben petits i petites, ja que en un 70% dels infants, adolescents i joves apareixen símptomes associats a trastorns mentals.

L’acompanyament a través de l’educació emocional permet treballar la comprensió i expressió d’aspectes psicològics dels infants (dificultats i malestar quotidià) i que puguin trobar noves formes de fer i ser en el seu dia a dia.

artterapia

Proposem activitats per promoure la salut i la prevenció de les conductes de risc mitjançant el desenvolupament de competències emocionals. Així els infants i adolescents poden reconèixer les seves pròpies emocions i aprendre a expressar-les, treballar l’autoestima, la motivació, i les relacions amb les persones que les envolten.

Sabem que treballant les competències emocionals, podem aconseguir que infants i joves tinguin recursos suficients perquè puguin resoldre de manera positiva els conflictes del seu dia a dia.

Comptem amb educadors/es i especialistes que donen suport i acompanyen de manera grupal i individual els infants i adolescents que atenem, així com les seves famílies. Com hem vist, el benestar emocional s’ha vist empitjorat arran de la pandèmia, i això ens ha fet invertir més esforços, temps i recursos a favor de l’educació emocional. Una de les primeres mesures que vam implementar quan van decretar l’estat d’alarma va ser ampliar el nostre servei de suport i acompanyament psicològic gratuït als infants, joves i les seves famílies.

psicologa Fundació Comtal

“Les famílies que es troben en situacions de conflicte amb els seus fills i filles necessiten major orientació i més eines per poder gestionar els malestars a casa. Des de la Fundació Comtal es dona suport i acompanyament a les famílies, i es treballa amb elles diferents eines que les ajudin a millorar el benestar emocional. Sabem que quan les mares i pares se senten segurs del que fan i estan estables emocionalment, això té un impacte positiu en els seus fills i filles.”-Pilar, psicòloga Fundació Comtal-.

Dintre dels nostres projectes socioeducatius i formatius, realitzem activitats d’artteràpia amb 111 infants, adolescents i joves. A través d’activitats de lleure treballem directament o indirectament aspectes com els sentiments, la pertinença, els reptes, l’assetjament, els canvis o la mort.

 L’Art com a vincle d’expressió

De vegades ocorre que l’infant o jove no troba les paraules adients per posar nom a allò que li passa. A través de la creativitat i l’art proposem diferents maneres d’expressar les emocions; fan dibuixos, escolten música, escriuen, fan manualitats; són moltes les maneres en què aprenen a posar “emocions a l’art”. Alhora també els ajuda a trencar bloquejos i suavitzar el malestar interior.

“Apostem per l’educació emocional des de ben petits i petites, i a través de l’artteràpia, els contes, el jocs i els espais de reflexió i opinió, treballem la gestió del malestar i els ensenyem a identificar i expressar les seves emocions”- Gemma, educadora Centre Obert Tria-.

També els oferim suport psicològic i musicoteràpia perquè puguin canalitzar els seus sentiments, potenciar les seves capacitats i millorar el seu benestar.

La música, una eina per treballar les emocions

En el projecte de musicoteràpia atenem 10 infants setmanalment a través de sessions grupals i individuals. Durant les sessions, fomentem l’autoconeixement, la identificació, la comprensió i la canalització de les emocions a través de la música, les improvisacions, els jocs i les reflexions verbals.

musicoterapia

Treballem de la mà de Musicoteràpia BCN. L’expertesa de les terapeutes ens dona eines i nous coneixements per millorar en les metodologies de la intervenció socioeducativa i per millorar aspectes relacionats amb l’àrea psicoemocional com ara la tolerància, la frustració, l’autocontenció i l’expressió i reconeixement d’emocions, i altres de l’àrea psicosocial com són la cohesió i el respecte entre infants alhora d’acceptar la diversitat i la forma d’establir vincles. D’altra banda, s’afavoreixen aspectes de l’àrea cognitiva o psicomotriu com l’atenció, la memòria, la concentració o la coordinació.

Treballem competències emocionals a cuina

A l’Escola de Segona Oportunitat, utilitzem la cuina com a eina per millorar les habilitats i el desenvolupament social, emocional i conductual de l’alumnat.
Setmanalment l’aula de cuina es converteix, per a un total de 53 alumnes, en un espai de desenvolupament personal on els ajudem de manera natural a aconseguir un benestar emocional positiu.
A les classes, l’alumnat expressa a través de creativitats culinàries, les seves emocions, allibera tensions i treballa conflictes interns, alhora que aprèn a servir, preparar i presentar plats gastronòmics amb molt de gust i creativitat.

cuiner

“Ensenyem a cuinar i en paral·lel treballem l’autoconeixement, l’autocontrol, la motivació, l’empatia i altres habilitats socials a través de diferents dinàmiques de treball en equip o amb exercicis en què l’alumnat desenvolupa una recepta mentre treballa una emoció”-Juan Carlos, tallerista de cuina-.

Gràcies a les classes de cuina, i també a les classes de meditació, d’educació per la salut, i de visual i plàstica, treballem competències emocionals, i juntament amb l’acompanyament proper que fem en tutories i assemblees,  l’alumnat aconsegueix adquirir competències transversals per millorar en la seva vida personal, formativa i laboral.

alumne

Oferim suport psicològic

A la Fundació Comtal ja fa gairebé 10 anys que hem entès la importància de treballar els problemes de benestar emocional quan aquests ens superen, creant un servei específic i gratuït per a les persones que atenem: infants, adolescents, joves i famílies en situació vulnerabilitat.

Al llarg d’aquests anys hem atès una mitjana de 20 famílies l’any i hem fet un total de 350 sessions anuals de teràpia individual, familiar i grupal a un total de 60 persones.

A més a més, des del programa observem a infants i joves amb necessitats de suport psicològic quan es troben en altres programes de la fundació, per tal de poder oferir a l’equip educatiu del centre, eines i recursos perquè puguin millorar la qualitat de la seva intervenció educativa.

També donem suport emocional als equips educatius des de l’autocura.
En finalitzar el curs, s’observa que el 76% de les persones ateses milloren el seu benestar emocional i que el 100% estan satisfetes amb el servei i els recursos i eines facilitades per millorar el seu estat emocional.

Des de la Fundació Comtal…

Creiem que l’accés en condicions d’igualtat a una educació i salut emocional de qualitat és un element clau en el desenvolupament personal  i la inclusió de la infància. Per això demanem a les administracions que prioritzin la inversió en aquest àmbit, que es reconegui la feina que es desenvolupa des dels centres on s’intervé en situacions de molta vulnerabilitat i que es treballi perquè la salut emocional sigui gratuïta i accessible a tothom.