REALITAT I FORMACIÓ DURANT LA PANDÈMIA

Avui entrevistem a l’Alejandra, coordinadora de l’Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal, perquè ens expliqui com han fet per continuar les formacions i l’acompanyament online de l’alumnat i com han viscut aquest canvi els i les joves.

Bon dia Alejandra, com us heu adaptat i reinventat per continuar les classes a L’Escola de Segona Oportunitat?

Bon dia, hem necessitat trobar la manera de continuar propers a l’alumnat a través de plataformes online i videotrucades, teníem clar que no volíem deixar d’acompanyar-los.

Aquesta situació va comportar que haguéssim de crear classes online i readaptar les activitats mantenint els continguts.
L’alumnat rep tasques online que ha de presentar al llarg de la setmana, fet que ha posat de manifest la necessitat d’incrementar les hores en TIC’S i incorporar a l’aula les noves tecnologies.

Cada dia s’ha convertit en una nova experiència on hem d’estar obert, accessibles i disposats a la col·laboració i coordinació. Ara més que mai, l’equip necessita comunicar-se,  espais de reflexió, de discussió i de concreció per arribar a tenir èxit en l’acompanyament de l’alumnat, un acompanyament individualitzat on atenem a les necessitats específiques de cada jove.
A més a més, disposen d’hores de tutoria on consultar o exposar dubtes a l’equip. Si ja creiem que l’Acció Tutorial era un dels pilars de l’acompanyament, aquesta situació encara ho ha evidenciat més. En alguns casos, ha estat i és necessari que el/la jove tingui el seu espai de tutoria, però que a la vegada hi hagi un espai per compartir i treballar amb el/la referent

Quina és la realitat dels joves que ateneu? Amb quines limitacions i preocupacions es troben?

Les realitats són diverses, així com la gestió que cadascun està fent. Influeix si hi ha o no referents adults que des de “casa” poden acompanyar-los o sostenir-los.

Una de les primeres coses que vam fer va ser assegurar-nos que l’alumnat tingues accés a Internet i un dispositiu per continuar les classes virtualment.

En l’àmbit personal (hàbits, gestió emocions, autonomia, responsabilitat) hem detectat que en aquelles situacions on hi havia manca de referent clar o no hi havia límits, s’han generat o es generen situacions complicades en el nucli familiar. Com ja comentava abans aquí és on entra en joc l’Acció Tutorial i on és necessari que les famílies i referents estiguin implicats.
És cert, que els continguts curriculars són importants, però no el més important,  saber com gestiono aquest saber i com en faig ús en el meu dia a dia és encara més important, de manera que mantenir hàbits, una actitud positiva i continuar treballant l’autonomia i responsabilitat amb els joves de la mà de les famílies és clau.

Molts i moltes  joves han expressat preocupació vers que passarà o com continuarà tot, en aquest cas estem presents i transmetem tranquil·litat, donant resposta quan la tenim i deixant clar que estem al seu costat, a prop, malgrat la distància.

Com feu perquè ningú es quedi enrere?

Si abans ja teníem clar que era necessària la participació activa de les famílies o referents dels i les joves en el seu procés d’aprenentatge per donar resposta a les necessitats que han anat sorgint, ara ha estat imprescindible la participació d’aquests referents en la presa de decisions i en la recerca de solucions.

Com fareu les avaluacions finals?

S’han adaptat els criteris d’avaluació en funció de la nova organització, les limitacions de l’educació virtual i la situació individual de cada jove.
De nou haurem de ser creatius, i tot i la situació, trobar una manera on els i les joves també puguin participar i estar presents en el tancament de curs.

Quin tipus d’acompanyament i seguiment fareu amb l’alumnat un cop s’acabi el curs?

Com Escola de Segona Oportunitat adquirim un compromís amb l’alumnat i fem un acompanyament de dos anys posterior a la finalització del seu procés formatiu amb nosaltres. Saben que les portes de la Fundació Comtal sempre estaran obertes per atendre’ls.
Per altra banda, en el cas d’aquells/es joves que han presentat un bon procés i resultats acadèmics i es mostren motivats a continuar els seus estudis, els facilitem l’accés a beques d’estudis a través de Nous Cims.

Com creus que aquesta situació afectarà a la joventut ?

No es fàcil saber com tot això afectarà als i les joves, ni tan sols sabem com ens afectarà a nosaltres com a Escola.
Estem davant d’una nova situació on hi haurà canvis en les relacions i en la societat. És temps de continuar oberts i acceptar aquests canvis.
Haurem d’esperar un temps per saber com aquesta situació ens afectarà.