COM HA AFECTAT LA PANDÈMIA AL MÓN LABORAL?
Al llarg dels mesos que va durar l’estat d’alarma, molts treballadors i treballadores van veure com les seves feines quedaven en suspensió a través d’ERTO’s. A més a més d’aquesta situació, es van afegir d’altres com acomiadaments improcedents o pèrdua d’ingressos per reduccions de jornades que han portat en molts casos a la vulneració dels drets laborals fonamentals.
Cal tenir presents les múltiples situacions de desigualtat i precarietat laboral en les que es troben moltes famílies a causa de l’impacte de la pandèmia per conscienciar en la necessitat de revertir la situació de manera urgent.
Avui parlem amb la Dirley Hernanez, advocada en temes de drets laborals, estrangeria i habitatge de la Fundació Comtal, qui ens explicarà com la pandèmia ha afectat al sector laboral.
Com està afectant la pandèmia al sector laboral?
La Covid19 ha deixat en evidència una gran desigualtat social i una crisi econòmica que costarà superar.
En el sector laboral ha provocat destrucció d’empreses i llocs de treball, congelació de l’oferta laboral i un augment de persones sense ingressos per poder cobrir necessitats bàsiques.
Què hauria de fer una persona si sent que s’estan vulnerant els seus drets laborals?
En primer lloc deu informar-se adequadament i fer-ho el més aviat possible per poder reclamar el seu dret a temps. En segon lloc, tenir els documents necessaris per justificar la vulneració de drets com contractes de treball, nòmines, cartes d’acomiadament, xats de WhatsApp, mails… I en últim lloc, demanar assessorament a una persona professional, sigui advocat/a o graduat/a social.
Existeixen recursos d’assessorament laboral gratuïts?
Sí clar, Fundacions, Ajuntaments, el SOJ i Punts d’Informació de Defensa Laboral, entre altres.
Consideres que els drets dels treballadors/es estan sent ara, més vulnerats que mai? En quin sentit?
Per demanar ajudes, una gran part de la ciutadania havia de fer tramits en línia a través de connexió a internet, certificats digitals i dispositius tecnològics que no tenien a casa, perdent així el dret a l’ajut econòmic.
La desinformació, la falta de suport per part de l’Estat, les ajudes econòmiques que no han arribat i el tancament de les empreses i llocs de treball, ha provocat un augment de situacions de vulnerabilitat i precarietat en l’àmbit laboral que ha fet empitjorar la qualitat de vida de moltes famílies.
He arribat a rebre trucades de persones que m’han dit: “tinc dos fills petits i no sé que menjaran demà”.
Amb quins casos et trobes sovint? Quin tipus de suport els ofereixes?
Ens trobem amb tota mena de casos en relació a:
- ERTEs
- Acomiadament o extinció
- Vulneració de drets fonamentals (assetjament, discriminació, conciliació familiar/laboral, esclavitud laboral…)
- Reclamació de quantitats (liquidacions)
- Seguretat Social (incapacitats, atur, jubilacions, prestacions no contributives….)
- Riscos laborals
- Dubtes sobre drets laborals en general (salari, contracte, vacances, descansos, convenis…)
- Modificacions substancials de condicions de treball (baixada de categoria, baixada salarial…)
Davant aquestes situacions, el primer que fem és escoltar a la persona. A mesura que ens exposa la seva situació podem comprendre què li ha passat i què necessita. Se’ls explica el dret que considerem que li ha estat vulnerat i finalment li aconsellem sobre el que hauria de fer:
- Denuncia Inspecció de Treball
- Derivació a estrangeria, a Seguretat Social, al SEPE, a Serveis Socials, sindicats, SOC, SOJ, o Barcelona Activa
Han empitjorat les condicions laborals dels treballadors/es amb l’arribada de la COVID19?
Les persones autònomes i les petites i mitjanes empreses han estat les més perjudicades, així com una bona part de les activitats del sector industrial i del sector serveis, comerç, transports, restauració, hostaleria i cultura.
Aquelles empreses que millor s’han adaptat a les exigències tecnològiques, i aquelles persones que han pogut teletreballar, són les que millor han mantingut les seves condicions i drets laborals.
La població treballadora que ja partia d’una situació desfavorable, amb l’arribada de la pandèmia ha sofert amb major intensitat els efectes negatius de la crisi.
Quins sectors han estat els més precaritzats?
Persones amb contractes temporals i/o a temps parcial, persones treballadores en el sector sanitat, en residències, personal de neteja, de l’àmbit social, caixeres i caixers, repartidors i repartidores de mercaderies… obligats/as a exposar-se al virus, en moltes ocasions, sense protecció adequada.
Què s’hauria de canviar del sistema perquè no es produïssin aquestes vulneracions de drets laboral?
Moltes coses, per començar, deixar l’egoisme de costat, combatre la desigualtat i oferir oportunitats a nivell educatiu i laboral
Quin escenari laboral els espera als joves?
Segons dades d’EUROSTAT, Espanya presentava abans de l‘impacte de la pandèmia una taxa de desocupació del 17,2%. Aquesta xifra, més alta que la mitjana de la UE, expressada en termes absoluts, encobreix la constatació que l’atur afecta especialment als joves (en situació d’infra-ocupació) i que moltes persones, es troben en situació de contractes temporals i llargues jornades laborals, amb hores extres no remunerades (OCDE,2020).
L’escenari futur és incert. Si volem un futur digne per la joventut, hem de protegir els seus drets i educar-los perquè desenvolupin competències i habilitats transversals en l’entorn personal i laboral.
Per això és necessari solucionar les desigualtats de diversos ordres que haurien de corregir-se:
- Menors que tenen accés a recursos i connexions digitals, i aquells/es que no.
- Menors que disposen d’habitatges amb condicions i espais adequats per a dur a terme activitats formatives, i aquells/es que no.
- Menors inscrits en centres educatius que han buscat estratègies per a mantenir l’activitat lectiva no-presencial, i els que no.
- Menors que conviuen amb adults que poden acompanyar-los en el seguiment dels deures i les activitats lectives i els que no.
El futur de la gent jove pot ser una gran oportunitat si treballem la igualtat i els acompanyem perquè puguin accedir a una educació/formació digna pel seu futur.
Comments are closed.