CERQUEM PERSONES VOLUNTÀRIES. ANIMA’T!

La Fundació Comtal ha llançat una campanya de captació de voluntariat, i aprofitem aquesta ocasió, per entrevistar a la coordinadora de voluntariat de l’entitat, Núria Cusó.

coordinadora

Per què vau decidir llançar aquesta campanya?

Des d’inici de curs, l’entitat lluita amb més forces que mai per combatre les desigualtats agreujades durant la pandèmia, i ho fa acompanyant a infants, joves i famílies des de diferents projectes socials. Projectes que històricament s’han pogut dur a terme amb la col·laboració de persones voluntàries.

Enguany, amb la situació d’alerta sanitària que s’està vivint, ens trobem amb moltes més dificultats, hi ha menys nombre de voluntaris/es per la por al propo contagi o contagiar el seu entorn proper.
Davant aquest fet hem decidit realitzar una campanya de captació de voluntariat, ja que actualment hi ha més demanda d’atenció pels danys col·laterals que ha provocat i provoca la Covid.
Sabem que és un curs diferent i que hi ha una incertesa latent que no existia en altres cursos ja passats. Però el que tenim clar, és que creiem en el voluntariat.

Que és el que esteu buscant?

Busquem persones majors de setze anys, amb disponibilitat per comprometre’s amb el projecte que vulguin participar.
Busquem suport, solidaritat, ganes d’aportar quelcom en aquesta situació tan incerta.
En definitiva, persones disposades a ajudar-nos en els diferents projectes educatius, de lleure, formació i participació comunitària que desenvolupem a l’entitat.

Com hauria de ser el perfil ideal d’una persona voluntària?

Responsable, respectuosa, amb actitud i ganes d’ajudar i aportar a la societat. Valorem la motivació. Les competències i els interessos de la persona ens donen criteri per veure en quins projectes és millor que participin.
Gairebé sempre trobem la manera d’establir un acord de col·laboració, si no és en un programa, és en un altre. Pensa que a l’entitat tenim molts projectes, vinculats a diferents àrees on es pot participar activament.
Tenim un perfil de voluntariat molt variat, des de joves estudiants, persones adultes treballadores, fins a persones jubilades. Ens agrada tenir aquesta diversitat. Només demanem que totes elles siguin compromeses i responsables.

Com és el procés de selecció del voluntariat a la Fundació Comtal?

Quan algú s’interessa a fer voluntariat i es posa en contacte amb nosaltres, acordem una entrevista de coneixença.
Expliquem què fem i qui som, amb tots i cadascun dels programes que tenim. La persona interessada ens explica les seves motivacions, experiències prèvies de voluntariat (si n’hi ha hagut), formació, disponibilitat, etc.
Un cop ens hem conegut ambdues parts i es manté un interès de col·laboració, es pacta el dia/dies i horari de participació i es fa la derivació al programa acordat.
Per últim, la coordinació del programa on participarà la voluntària, fa l’acollida en el seu primer dia, li explica amb més profunditat el programa i especifica les diferents tasques que s’han de dur a terme.
Es revisa que aporti correctament la documentació requerida, se signa un acord de col·laboració amb la coordinadora i ja es pot iniciar l’experiència de voluntariat.


Quin tipus de voluntariat oferiu?

La major part de voluntariat que tenim, és periòdic, setmanal.
Gran part de programes són d’intervenció directa amb infància i joventut, dins l’àmbit de lleure, de formació i orientació.
El compromís és setmanal, perquè a part de les necessitats pràctiques en si, hi ha la importància d’establir un vincle, i aquest vincle tan sols és possible amb una participació continuada.
El voluntariat puntual, consisteix a donar suport a activitats dels projectes, esdeveniments, o campanyes que fem a l’entitat, i és un voluntariat també molt necessari.
Per últim, hi ha el voluntariat corporatiu, moltes empreses fan la setmana solidària i dediquen un o diversos dies a fer una acció solidària col·laborant amb alguna entitat.
Hem rebut grups de voluntaris que ens han ajudat a fer millores als locals de la fundació i altres ens han fet donació de material o mobiliari útil per l’entitat,.
El voluntariat empresarial s’emporta una experiència molt enriquidora, compartir temps de qualitat amb els companys de feina fora de l’àmbit de l’empresa, i amb la satisfacció d’ajudar a uns tercers.

Com és d’important la participació del voluntariat en una entitat com la Fundació Comtal?

La implicació i participació del voluntariat per a nosaltres és essencial,  permet que puguem desenvolupar una millor qualitat d’intervenció dins dels nostres projectes i podem garantir amb èxit el desenvolupament i benestar d’infants i joves en situació de vulnerabilitat.
El voluntariat és clau perquè ens aporta noves perspectives, aporten noves idees a tenir en compte quan hem de dissenyar programes, dur a terme activitats, tallers, jocs i accions comunitàries.
El voluntariat és part del nostre motor perquè es promoguin canvis socials. És donar i rebre en una forma bidireccional constant.

Les persones voluntàries, reben formacions?

Quan s’incorporen dediquem temps a explicar i contextualitzar el perfil de persones que atenem i les particularitats del barri i les famílies perquè entenguin les necessitats i conductes dels infants i joves.
A més a més anualment fem diferents formacions, segons les necessitats que ens transmeten les persones voluntàries.

I per últim… Per què fer voluntariat?

Quan la gent em fa aquesta pregunta, sempre els hi dic el mateix: “Rebràs molt més del que dónes”.
Quan comences a fer voluntariat, arribes a una entitat amb la motxilla plena de bones intencions, els teus coneixements, les teves experiències personals i professionals, pensant que ajudaràs, ensenyaràs, i donaràs el màxim de tu als qui més ho necessiten, però el que no esperes, és que tu seràs la primera persona que aprendràs i valoraràs molt l’experiència i l’aprenentatge.
Sempre  animo a la gent a provar-ho i gaudir-ho. Provar-ho és una oportunitat i enganxa!
És una oportunitat única per conèixer una realitat diferent i implicar-se en la transformació social del nostre entorn. Val la pena.

_____________________________________________________________

Gràcies a l’equip de voluntariat podrem garantir una millor qualitat en la intervenció d’infants i joves en situació vulnerable.
Tria ser responsable amb la societat. Fes voluntariat ara!

649 92 48 20
voluntariat@comtal.org