UNA NOVA PROPOSTA DAVANT LA LLEI D’FP

El passat divendres 29 d’octubre en un acte al CaixaForum de Barcelona, les Escoles de noves Oportunitats (E2O a Catalunya) hem presentat un estudi elaborat per la UAB sobre el model que proposem per abordar l’abandonament escolar prematur i l’atur juvenil. A més, hem debatut amb els diferents agents socials la possibilitat que la Llei d’FP ens reconegui com agents educatius.
escoles noves oportunitats

L’èxit del model de les escoles de noves oportunitats és una realitat. Però per si hi havia dubte, l’Aina Tarabini, professora i investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona i directora de l’estudi, ha dinamitzat en directe un focus group amb joves de les escoles on han parlat del seu pas per l’ESO, el canvi que han notat a l’entrar a una escola de noves oportunitats i com encaren el futur.

El resum de la taula de debat amb la joventut es podria concloure amb les paraules de la Nerea Castilla: “Gràcies a la meva tutora sento que valc, no només en els estudis. Ara soc una altra persona. Vaig arribar fatal i ara em sento com a nova”. I del Mourad, exalumne de la Fundació Comtal i un dels protagonistes de la taula de joves: “En esta escuela, no te juzgan, te miran con otra cara”.

acte E2O

Finalment, era el torn de l’administració i els agents socials: les direccions generals de Formació Professional i del Servei d’Ocupació de Catalunya, CC.OO., UGT, Foment del Treball i PIMEC. Moderats pel Fabian Mohedano, president executiu de l’Agència FPCAT, han recollit el guant. Per exemple, el Manuel Rosillo de Foment del Treball ha dit que “no podem fugir de la realitat. Els agents socials i l’administració no ens podem posar de costat. Les escoles de noves oportunitats són palanca d’impuls als joves i tenim el deure i el dret de encetar el debat i després, com sempre fem, trobar el marc jurídic necessari. I per cloure, el Fabian Mohedano ha afegit que “la voluntat de la Generalitat de Catalunya és buscar l’encaix d’aquestes organitzacions en el sistema educatiu”.

Des de les Escoles de noves Oportunitats esperem que així sigui i que tinguem el reconeixement necessari que homologui  i garanteixi la supervivència econòmica de la nostra proposta formativa, que alterna acompanyament, formació i treball, i que aconsegueix reenganxar anualment a més de 3.500 joves en el seu procés formatiu.