MÚSICA PER A LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL
La setmana passada es va publicar el recull de conclusions i experiències de la Jornada organitzada per ECAS “INNOVACIÓ SOCIAL per la inclusió a la ciutat de Barcelona” al Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa, i en la que la Fundació Comtal va participar per presentar l’experiència del projecte Clavé XXI, Música per a la transformació de la realitat i la cohesió social. Ja fa tres anys que la Fundació Comtal participa en aquest projecte gràcies a la col·laboració amb la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana.
L’objectiu principal del programa és afavorir la inclusió social dels infants i joves a partir del caràcter transformador de la música. Per això es desenvolupa en col·laboració amb les entitats educatives del barri, que comprenen tant centres educatius com entitats socials, i fins i tot les Escoles Coral de Ciutat Vella. Està adreçat fonamentalment a nois i noies de 6 a 10 anys, si bé el projecte creix amb els nois que s’hi vinculen i continuen implicats en edats més avançades. En els tres primers anys de col·laboració hi han participat un total de 68 infants procedents de la Fundació Comtal en els quals hem pogut observar l’evolució viscuda, sobretot en aspectes relacionats amb l’autoestima i el concepte de sí mateixos, la capacitat de comunicació i relació, i el desenvolupament de la creativitat. En tots aquests aspectes els nois i noies han experimentat millora i creixement.
La possibilitat que els infants i joves puguin rebre les classes al mateix Palau, fa que des del primer moment els infants experimentin què significa cantar en una coral “de veritat”. La Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana no només posa a disposició del barri el seu equip de professionals, sinó que obre les portes d’un dels edificis més emblemàtics de Catalunya perquè els veïns més petits puguin gaudir-lo i fer-se’l seu.
Al llarg del cicle del curs hi ha moments clau en què el treball dels infants es pot exposar davant de les famílies (mitjançant classes-concerts obertes), altres grups de treball (en espais de formació de professors de cant, on els infants col·laboren com a cors amb els quals els docents fan pràctiques) i el públic en general (quan se celebren concerts de final de curs a la Sala Principal del Palau).
L’èxit del programa no està només lligat al seu esperit innovador, també hi té molt a veure la coordinació entre els professors de l’Escola Coral i els educadors de les entitats educatives. La feina resulta molt fàcil i ofereix una possibilitat real de construir plegats la concreció del projecte, de forma molt enriquidora per a ambdues parts.
Consulta aquí el recull final i el total d’experiències de la Jornada.
Comments are closed.