INTERVENCIONS AMB MIRADA TRANSVERSAL
Ja fa dos cursos que portem a terme un programa que promou la inserció social i laboral de persones que pateixen greus dificultats econòmiques, i que cobren una renda mínima que les ajuda a cobrir les seves necessitats bàsiques.
Quan les persones beneficiàries d’aquest programa vénen a la Fundació, no només els donem recursos i eines formatives que les apropen al mercat de treball, també les acompanyem a través d’un procés que vol fer possible que puguin treballar i millorar la seva situació personal. Perquè, per sortir del cercle en què viuen, necessiten que el suport i l’atenció siguin transversals i incideixin en les esferes familiar, social i laboral.
Aquest curs, en el marc del programa i després de fer un diagnòstic de les necessitats del participants, vam detectar que el col·lectiu de dones que estàvem atenent patia situacions de col·lapse emocional. La baixa autoestima, lligada a la gestió inadequada de les seves emocions i a problemes de parella i familiars, dificultaven l’evolució favorable del procés d’inserció. Per ajudar-les, i aprofitant com sempre els recursos en xarxa disponibles, vam visitar un dels deu punts d’informació i atenció a les dones que hi ha a la ciutat de Barcelona. Concretament, el que està ubicat al districte de Ciutat Vella. Allà ens esperava la Laia, la responsable del punt. Ens va assessorar sobre tots els serveis i programes disponibles per resoldre: problemàtiques vinculades a l’habitatge, qüestions legals i d’atenció sociojurídica, problemes psicològics, regularització dins l’Estat espanyol, processos de separació i divorci, i violència masclista en l’àmbit de la parella, …
Fruit del diagnòstic inicial, vam detectar també que era important reforçar i millorar les competències lingüístiques dels participants, concretament del català. Per això vam organitzar una altra visita a la Delegació del Centre de Normalització Lingüística del nostre districte. Ens van rebre la Emma Navó i l’Esther, dues tècniques de la Delegació, per fer-nos un recorregut guiat per les instal·lacions del centre, i per informar-nos dels cursos, nivells, i els beneficis dels receptors de la renda mínima i els beneficiaris dels programes de la Fundació. Al finalitzar la visita, una participant es va apuntar per fer la prova de nivell i fer el curs durant l’estiu; mentre que la resta van mostrar molta motivació per iniciar la formació després de l’estiu.
Volem donar eines lingüístiques i recursos emocionals per garantir la inserció social i laboral dels col·lectius amb més dificultats.
Comments are closed.