L’ART DE L’OCUPABILITAT A L’E2O

Treballem competències transversals mitjançant l’ART

L’alumnat del programa Construeix-te de l’Escola de Segona Oportunitat, ha participat en el projecte europeu ARTE, una iniciativa artística on les arts escèniques es combinen amb activitats de treball de competències transversals, acadèmiques i personals amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de la gent jove.
El projecte ARTE està sent coordinat per UpSocial i acompanyat per Espai Teatre, grup de professionals de les arts escèniques que utilitza l’art com a eina educativa i de transformació social.
El treball teatral ha durat 6 setmanes, on l’alumnat ha interpretat una de les obres més conegudes del dramaturg Antonio Buero Vallejo “Historia de una escalera”. El projecte ha finalitzat amb l’estrena de l’obra el passat 28 de febrer.

Durant el procés d’aprenentatge de l’obra, el grup ha treballat el llenguatge corporal, la concentració, la memòria i la disciplina. Així mateix han après a treballar en equip, a improvisar, a afrontar reptes que es podrien produir en un entorn laboral i a trobar dosis extres de motivació front les dificultats.

Música i percussió, fonts d’inspiració i motivació
Per la seva capacitat d’aportar cohesió al contingut i al grup, la música i la percussió es van convertir en el centre de la peça teatral. Experimentant a través del ritme, els i les participants han pogut treballar diferents conflictes que apareixen en l’obra, no sempre fàcils de treballar amb el llenguatge: la tensió, l’odi, l’amor, les crítiques, etc.

En les classes, també han pogut compartir com se senten respecte al procés i quins elements positius els està aportant l’experiència.

Tocar instruments en el teatre ens recorda a la nostra cultura i al que fèiem en les festes quan érem petits. Incloure instruments en els assajos ha millorat l’obra i ens ha motivat a seguir
Mohamed Aamir, alumne de l’Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal
Estem contents i agraïts amb el projecte ARTE perquè estem aprenent moltes paraules noves i estem millorant la nostra pronunciació”
Moustapha Sall, alumne de l’Escola de Segona Oportunitat de la Fundació Comtal

L’art de l’ocupabilitat

L’objectiu del projecte és combatre la desocupació de joves en situació de vulnerabilitat.
La primera fase del projecte ha finalitzat amb l’estrena de l’obra i ha servit per a reforçar l’autoconeixement, l’autoestima i la confiança dels i les joves. Amb el procés d’aprenentatge de l’obra, s’ha aconseguit apoderar al grup i han millorat tant les seves competències professionals com les socials.


Ara comencen la segona part del projecte, on han iniciat activitats d’aprenentatge-servei per a contribuir a resoldre reptes de la comunitat i amb la que estan posant en pràctica l’après en el teatre, però en un context laboral real. Al llarg de cinc setmanes més, l’equip artístic seguirà acompanyant-los setmanalment per mantenir la motivació i maximitzar els aprenentatges.
Al final del procés esperem que els i les participants reconnectin amb la seva motivació per a poder continuar formant-se, iniciar projectes d’emprenedoria o fer front a un lloc de treball.

Marc d’intervenció

ArtE combina el poder transformador de les arts escèniques amb tècniques d’orientació sociolaboral per activar processos de resiliència en persones que es troben sense feina, trencant dinàmiques de desmotivació i aïllament i millorant la seva ocupabilitat. El pilot a Espanya s’ha inserit en el projecte “Construeix-te” de l’Escola de Segona Oportunitat que impulsa Fundació Comtal, gràcies a l’acompanyament d’Espai Teatre, equip de pedagogs teatrals que utilitza l’art com a eina educativa i de transformació social.