DEMANEM JUSTÍCIA SOCIAL PEL COL·LECTIU MIGRANT
El 20 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Justícia Social, una data proclamada per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb l’objectiu de promoure l’erradicació de la pobresa, el treball digne, la igualtat de gènere i l’accés al benestar social per a tothom.
A més de combatre la pobresa, l’explotació laboral i la discriminació de gènere, la justícia social promou també els drets de les persones migrants, i l’eliminació de barreres per motius d’edat, raça, ètnia, religió, cultura o discapacitat.
El cas de les persones migrants
Els migrants de nacionalitat extracomunitària pateixen 4 vegades més risc de pobresa que els espanyols i estan tres vegades més exposats a l’exclusió social, unes dades que s’han aguditzat arran de la pandèmia segons l’Informe Fronteres In-Visibles, de Càritas. Les persones d’origen no comunitari pateixen més vulnerabilitat: el 51% es troba en risc d’exclusió social severa i el 23 en exclusió severa, davant del 18% i el 6’5% respectivament, dels que tenen nacionalitat espanyola, el que demostra l’àmplia escletxa social.
És fonamental conèixer la realitat de les persones migrades per a poder adoptar les mesures necessàries per a vetllar pel seu benestar. Per aquest motiu, avui parlem de la història de l´Ayoub (nom fictici per protegir la seva identitat).
La història d’un nouvingut
L’Ayoub va néixer en un petit poble del Marroc, on va estudiar fins als 16 anys, mentre ajudava en els negocis familiars. Als 17 anys va decidir traslladar-se sol a Catalunya, volia millorar les seves oportunitats i ajudar la seva família.
El viatge no va ser fàcil, tampoc l’adaptació al nou país. A Barcelona, es va trobar amb moltes dificultats d’adaptació; no entenia la llei, ni la llengua ni la cultura catalana. I es va adonar que la situació administrativa a Catalunya no el deixaria treballar de forma legal un cop superés les dificultats del llenguatge.
L’Ayoub ara té 19 anys, ha deixat d’estar protegit i tutelat per l’Administració i és un de tants joves migrants, en situació de vulnerabilitat, que arriben a Barcelona després de viure processos migratoris extremadament durs, i que s’enfronten a dificultats burocràtiques quan arriben a la majoria d’edat.
Són molts els migrants als que no els hi és fàcil regularitzar els seus papers i adquirir el permís de residència i de treball, documents necessaris per iniciar amb autonomia una nova vida a la ciutat. Sense aquests permisos molts es veuen abocats a viure al carrer.
A la Fundació Comtal ajudem més de 100 joves l’any com l’Ayoub per respondre a les seves necessitats bàsiques, assessorar-los legalment i acompanyar-los en el procés de formació i inserció laboral. L’Ayoub ara està fent el curs de cuina de la Fundació Comtal, i esperem ben aviat pugui treballar i tenir un futur digne.
Demanem justícia social
Davant d’aquesta situació, demanem mesures de protecció i inclusió reals que garanteixin els drets al col·lectiu migrant i la igualtat d’oportunitats.
Més enllà de responsabilitzar-nos de l’acollida d’aquest joves migrants no acompanyats, és necessari oferir eines i oportunitats per convertir-los en ciutadans i ciutadanes de ple dret i facilitar la seva posterior emancipació. Això implicaria garantir la regularització administrativa de les persones estrangeres i canviar la llei d’estrangeria perquè sí garanteixin els drets basics d’aquest col·lectiu. Que els Ajuntaments empadronin totes aquestes persones i que els ajuts socials, com la renda garantida, arribin a tothom.
Comments are closed.