EDUCACIÓ EMOCIONAL DINS LA UEC

Dins del Programa UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) i des de fa tres cursos escolars, l’equip educatiu va detectar la necessitat d’obrir un espai on els joves trobessin la confiança per expressar i canalitzar sentiments i emocions. D’aquí neix educació emocional, una de les matèries més importants de la UEC en l’actualitat.

Els objectius d’aquesta nova matèria són facilitar un ambient en què parlar de problemes, inquietuds, inseguretats, pors i dubtes personals. Així com crear un espai en el qual els joves puguin aprendre a escoltar-se a ells mateixos i als altres, a expressar-se, a conèixer-se millor, a controlar les emocions i a respectar.

El repte més important és abordar tot el ventall d’emocions que poden existir, i que han pogut sentir o no els joves en algun moment de la seva vida. Treballar-les per tal de conèixer-les i posa’ls-hi nom. En una societat plena de canvis, novetats tecnològiques i formes de viure la vida ràpides, precipitades i complexes, tenir suport per canalitzar i gestionar les emocions és molt important. Sense el suport d’una persona adulta, o d’algú que els pugui guiar, calmar i/o respondre els dubtes, difícilment podran fer front de forma positiva al que senten i viuen.

La matèria d’educació emocional és de caràcter obligatori i demana la implicació emocional dels joves perquè treballin a partir de dinàmiques el propi creixement i coneixement individual i grupal. Prioritzant el respecte cap als companys. En grups reduïts, els joves es reuneixen un cop a la setmana, durant una hora. Mitjançant sessions guiades on a través d’una cançó, un vídeo, alguna tècnica plàstica o de relaxació, es realitzen activitats en què ells expressen les seves emocions, pors, inseguretats, dubtes i problemes. Sempre respectant el temps personal de cadascun.

Aquestes noves sessions plantegen un repte tant als alumnes com als educadors. Respecte als alumnes, la vulnerabilitat a la qual s’exposen a l’hora de parlar de problemes molt personals. Respecte als educadors, la por de tractar temes que són conflictius o que no se sap com seran acollits pels mateixos companys/es.

Tal com expressa el Carles Rodríguez, coordinador de la UEC, “Avui dia, podem dir orgullosament que gràcies a aquest espai hem aconseguit que els joves treballin i expressin temes molt personals que no s’havien pogut tractar en cap altre espai. Millorant la cohesió del grup, l’autoestima i la seguretat de cada membre, reforçant el vincle amb l’equip educatiu i proporcionant una major tranquil·litat individual. Gràcies a la bona acollida per part dels joves i els resultats obtinguts a través de l’assignatura d’educació emocional el curs vinent probablement s’ampliïn les sessions a 2h a la setmana”.