JOVES SENSE OPORTUNITATS. AMB MIL PORTES TANCADES
Coneixes la realitat dels joves en situació de vulnerabilitat?
El risc de pobresa s’ha incrementat per al conjunt de la població, però de forma més accentuada entre la població jove.
Gairebé un de cada tres joves d’entre 16 i 29 anys es troba en risc de pobresa o exclusió social, segons l’informe La maldición de la eterna joventud del Consell de la Joventut d’Espanya (CJE) i Oxfam Intermón (2022).
A través de la campanya de la Universitat Politècnica del Carrer (UPC) fa anys que denunciem la precària situació que viuen molts joves a la nostra ciutat.
Concretament a Barcelona, un 28,6% de la població jove es troba en risc de pobresa. Dades alarmants.
En l’àmbit laboral…
El darrer informe d’indicadors de progrés i benestar de la cambra del comerç (2022) alerta que la precarietat laboral de les persones joves està en augment.
Actualment la taxa d’atur dels joves entre 16 i 24 anys és del 29,26 % a Catalunya, mentre que a la Unió Europea se situa en un 15% (INDESCAT).
L’elevada taxa d’atur ve associada directament a l’alt grau d’abandonament escolar que tenim a Catalunya, que també és el més alt d’Europa. L’educació és una palanca clau per accedir a l’ocupació. De fet, 4/10 joves que només tenen l’educació obligatòria estan desocupats, mentre que entre els que assoleixen un nivell d’estudis superior el percentatge baixa al 20%.
El SLJove (Sistema d’indicadores sobre la Joventut catalana) conclou que la situació dels que tenen feina tampoc és gaire optimista. Gairebé la meitat dels joves (49%) tenen contractes temporals, parcials i amb salaris baixos, fet que provoca que el risc de pobresa entre la població ocupada menor de 30 anys sigui del 17’9% segons l’Enquesta de Condicions de Vida publicada al 2023. Les més afectades, un cop més, les dones i el col·lectiu migrant.
En l’àmbit de l’educació…
La pandèmia ha disparat la proporció de joves que ni estudien ni treballen a Catalunya.
Les dades d’abandonament escolar prematur a Catalunya, que inclou aquelles persones de 18 a 24 anys que s’han quedat amb el títol de l’ESO o ni tan sols l’han aconseguit, continuen sent una de les més altes d’Europa. Se situa en el 16’9% per sobre de la mitjana de l’estat (13,9%) i de la Unió Europea (9,7%) en el 2022 segons indica el darrer informe elaborat a partir de les dades del Sistema d’indicadors de l’Observatori Català de la Joventut.
Qui es queda en el camí per motius, personals, familiars, laborals i/o per supervivència, són sobretot joves, d’origen migrat sols o que es troben en situació de vulnerabilitat social i/o econòmica, procedents de famílies sense estudis professionalitzadors i que viuen en llars amb ingressos insuficients per cobrir necessitats bàsiques.
Les conseqüències de l’abandonament escolar prematur són evidents: els joves que ho fan s’exposen a situacions d’atur o treballs precaris. Gran part dels joves que abandonen l’escolarització prematurament, es troben en la Universitat Politècnica del Carrer. Sense futur. Sense oportunitats, amb 1.000 portes tancades.
En l’àmbit emocional…
Molts joves necessiten no només acompanyament acadèmic i reforç escolar personalitzat, sinó també suport emocional per a poder promocionar de curs. La gent jove que no passa per un bon moment a causa de manca d’autoestima, problemes a casa o d’integració a l’escola, necessita recórrer a serveis i recursos per millorar el seu malestar emocional, però no s’ho poden permetre.
L’enquesta sobre joventut a Barcelona, indica que el 39,1% dels joves menors de 34 anys es troba en risc de patir problemes de salut emocional.
Estudis europeus indiquen que més del 20% dels joves menors de 25 anys s’han autolesionat en alguna ocasió, la pràctica es vincula a l’intent d’oblidar algun malestar emocional, i gairebé el 9% dels alumnes d’instituts catalans han considerat la idea de suïcidar-se.
A més, el col·legi de metges de Barcelona ha alertat que els ingressos hospitalaris de joves causats per problemes de salut mental han augmentat un 40% després de la pandèmia, i han estat associats principalment a quadres ansiodepressius i TCA.
En l’àmbit de l’emancipació i l’habitatge…
Com ja hem dit, fa anys que els joves s’estan movent en un context de precarietat en l’àmbit laboral, però també en l’accés a l’habitatge. Només un 15,9% dels joves menors de 30 anys es poden emancipar.
A més a més, tenir feina no és suficient per aconseguir emancipar-se. La precarietat, sumada a la inflació i a l’augment constant del preu de l’habitatge, dificulta i molt l’emancipació juvenil.
Les dades són preocupants, 1 de cada 3 llars formades per menors de 29 anys es troba en risc de pobresa, i l’increment del cost de vida, i la congelació dels sous no ha fet més que empitjorar la situació socioeconòmica d’un gran nombre de joves.
El que fem per ajudar a la gent jove
La descripció del col·lectiu de joves en atur, sense estudis i en gran part d’origen estranger, es correspon amb el col·lectiu que acompanyem, orientem i formem la Fundació Comtal perquè puguin reescriure el seu futur.
En l’àmbit l’aboral
Abordem la necessitat d’accés al mercat de treball de joves en situació vulnerable a través del Programa Incorpora de la Fundació Bancària “la Caixa”.
Fomentem la millora de l’ocupabilitat a través de Punts Formatius on es treballen competències transversals i digitals, així com el CV, i complementem aquestes formacions amb simulacions d’entrevistes i acompanyament i orientació professional adaptada a les necessitats i interessos de cada participant.
Fruit del treball hem aconseguit que 90 joves trobin feina.
En l’àmbit educatiu
Per combatre l’abandonament escolar prematur i les seves conseqüències, ajudem a becar a joves i oferim projectes educatius de segona oportunitat i de reforç escolar.
A l’Escola de Segona Oportunitat, oferim a joves en situació vulnerable una nova ocasió de formar-se i de definir el seu itinerari formatiu i/o laboral a partir del desenvolupament de les seves potencialitats.
I gràcies a la Fundació Nous Cims, la Fundació Maite Iglesias Baciana, la Fundació Sandra Salgado i la Fundació Espavila amb les que col·laborem, més de 200 joves compten amb beques per poder formar-se.
Mentre les fundacions mencionades cobreixen els costos econòmics d’alguns dels nostres joves, nosaltres donem ajudes directes pel transport i material escolar, acompanyem la trajectòria formativa de l’alumnat perquè pugui assolir amb èxit les competències acadèmiques, i els orientem, apoderem i motivem en les tutories perquè puguin fer possible els seus somnis de futur.
Com a resultat, hem aconseguit que:
- El 80% dels joves de l’escola aconsegueixin trajectòries d’èxit.
- El 75% continuï formant-se el proper curs.
- El 87,5% millorin les seves competències transversals.
En l’àmbit residencial
En l’àmbit de la vivenda, acollim a nois i noies extutelades i en situació de vulnerabilitat per tal que tinguin un lloc segur on viure i poder desenvolupar-se.
Cobrim les necessitats bàsiques d’habitatge, alimentació i higiene, i els i les acompanyem en el seu procés d’emancipació i transició cap a la vida adulta.
A banda d’oferir-les un recurs d’habitatge, i de l’orientació en l’àmbit de la formació i la inserció laboral, treballem amb els i les joves hàbits de vida saludables i les acompanyem en la gestió dels tràmits legals, econòmics, sanitaris i administratius que necessitin abordar.
En finalitzar el curs hem fet possible que:
- El 87,5% dels joves trobin feina amb un contracte estable relacionat amb el sector de l’hoteleria, la logística i l’atenció a les persones.
- El 100% dels joves assoleixen amb èxit les seves formacions.
- El 100% continuin amb les seves formacions el curs vinent.
De manera transversal
De manera transversal, també els oferim assessorament legal en l’àmbit laboral, d’estrangeria i d’habitatge, i suport psicològic, així com recursos i serveis perquè puguin millorar les seves capacitats digitals.
D’aquesta manera treballem per millorar el benestar integral de la població jove i reduïm la situació de vulnerabilitat.
Són joves amb històries difícils, de superacions personals i amb molt potencial i ganes de tenir un futur millor com és el cas de la Noa, l’Ayman i l’Ebrima, joves que necessiten un cop de mà per evitar que acabin en la Universitat Politècnica de Carrer. Sense futur. Sense oportunitats, amb 1.000 portes tancades.
Reduir l’abandó escolar prematur és vital pel futur de la societat que condueix a l’exclusió social, a l’atur, i a ocupacions més precàries.
Les beques constitueixen una ajuda imprescindible per a que molts alumnes puguin reprendre el seu itinerari formatiu, atesa la precarietat de la seva situació socioeconòmica.
Gràcies a la col·laboració de persones i organitzacions com la Fundació Nous Cims o la Fundació Maite Iglesias Baciana, cada any podem becar joves. Però seguim sense cobrir les necessitats de l’alumnat. Ens ajudes?
Què pots fer tu?
Col·laborant amb la campanya de la Universitat Politècnica del Carrer podrem becar i acompanyar als joves que atenem perquè puguin fer realitat els seus somnis de futur.
Actua per millorar la situació dels joves que atenem:
Comments are closed.