JOVES QUE SÓN EL NOSTRE FUTUR

L’abandonament escolar prematur és un dels principals problemes del sistema educatiu català. La taxa d’abandonament és del 14% a Catalunya, segons dades del Ministeri d’Educació en relació al 2023. Dades que reflecteixen que més de 10.000 joves no van transitar cap a l’educació postobligatòria després d’haver cursat 4t d’ESO. 

La situació empitjora en el cas del jovent tutelat i extutelat; l’abandonament escolar per aquest col·lectiu és el triple que en la població no tutelada. 

Causes i conseqüències de l’Abandonament Escolar Prematur

Tot i que les causes són multifactorials, els motius pels quals es dona l’abandonament escolar prematur van estretament lligats a variables com l’adaptació psicosocial, el desarrelament al territori, la incorporació tardana a l’escola o l’absentisme escolar previ.

A més a més, segons dades de l’Eurostat, les probabilitats d’abandonar la formació prematurament són altament desiguals en funció del gènere, l’origen migratori i l’estatus socioeconòmic i cultural de les persones estudiants. Així, els nois, de nivell socioeconòmic baix, estrangers i provinents de minories ètniques són habitualment els que més abandonen el sistema educatiu.  

Molts d’aquests joves van haver d’abandonar l’escola als seus països d’origen entre els nou i els quinze anys per contribuir a l’economia familiar. Ara es troben aquí, amb l’interès però, amb dificultats a l’hora d’integrar-se i adaptar-se en el nou sistema educatiu, especialment per als que provenen de llocs en els quals la llengua materna és completament diferent de la del país d’acollida.  

Les insuficients polítiques públiques per a la inclusió educativa i social els posiciona en una situació d’exclusió social, ja que, la impossibilitat de compatibilitzar les seves expectatives acadèmiques amb la seva situació de vulnerabilitat els desvincula de l’àmbit educatiu.  

Les conseqüències de deixar aviat els estudis són cada vegada més evidents; els i les joves pateixen precarietat laboral, tenen el doble d’atur, més dificultat per accedir a un habitatge i nivells baixos de salut, benestar i satisfacció, entre d’altres factors que impliquen una pèrdua important d’oportunitats socials i vitals segons l’informe de l’OCDE “Education at a Glance 2023”. 

És un fet. La situació socioeconòmica condiciona en gran mesura els resultats i les trajectòries educatives i de vida de l’alumnat.
Davant d’aquest fet, com podem revertir la situació?
En bona part a través de beques compensatòries per a la continuïtat dels estudis. 

A Catalunya hi ha 157.233 alumnes amb necessitats de suport educatiu, però tan sols un 15% de joves van rebre el curs passat algun tipus d’ajuda econòmica per part del Departament d’Educació per fer-hi front, segons ha publicat la Fundació Bofill. 

Afortunadament fundacions com Nou Cims, Maite Iglesias Baciana, Sandra Salgado i, institucions com Rotary Club, entre d’altres cobreixen les beques formatives d’alguns dels nostres joves. 

Però, cal anar més enllà de l’ajut econòmic.
Són joves amb talents amagats, molts cops invisibilitzats, que busquen un terreny fèrtil on créixer. Joves que estan preparats/des per a convertir-se en persones amb projectes vitals d’èxit, però necessiten acompanyament. 

El treball de la fundació amb joves en situació vulnerable

Espais formatius
Considerem que l’educació és l’eina més potent per a reduir les desigualtats socials. Per això, acompanyem a nens/as i joves en els seus itineraris formatius, i atenem les seves necessitats i motivacions a través de projectes educatius de segona oportunitat i programes de reforç escolar. Programes que acceleren l’adquisició de competències bàsiques, i la millora d’expectatives i confiança de l’alumnat que atenem.
Tanmateix, en el programa Caminem, treballem amb joves nouvinguts la immersió lingüística per garantir l’aprenentatge de la llengua del país d’acolliment i combatre la inserció socioeducativa i laboral tardana. 

Orientació sociolaboral
A través de tutories, de tallers formatius per la millora de competències digitals i transversals, i de la definició del projecte professional de cada jove, fem possible l’autonomia i l’èxit en la recerca de feina. 

Acompanyament integral
En projectes com el de mentoria aconseguim mitjançant el vincle i l’acompanyament, un canvi positiu en el procés educatiu i d’integració social dels i les joves. D’aquesta manera, els donem el suport que necessiten a l’hora de prendre decisions importants en les diferents àrees de la seva vida. 

Suma’t pel futur de la joventut 

Col·labora amb la campanya “Joves que són futur” per aconseguir que joves que amaguen històries de vida difícils tinguin el suport, l’orientació i la motivació que necessiten per fer realitat el seu projecte formatiu i vital, i puguin abordar el seu procés cap a la vida adulta amb garanties d’èxit. 

Amb els fons recaptats podrem: 

  • Donar beques en concepte de formació, transport i/o habitatge, segons necessitats de cada jove. 
  • Acompanyament per abordar i resoldre dificultats i neguits del dia a dia del/la jove. 
  • Suport emocional per millorar el benestar del/la jove. 
  • Orientació per la millora de la situació residencial, administrativa i/o laboral del/la jove.