ÈXIT EN L’ACTE DEL 30È ANIVERSARI
El passat 29 de febrer vam organitzar un acte institucional amb motiu del nostre 30è aniversari.
A les 19h vam obrir l’acte de la mà de l’Alícia Artiaga, administradora de la Fundació Comtal i la Irene Borràs, consultora experta en el sector no lucratiu i en el camp de la responsabilitat social corporativa en CAUSES. Totes dues van formar part de l’equip motor de la Fundació Comtal.
També vam convidar a en Felipe Campos, director general de l’Associació Educativa Itaca i Conseller Delegat d’Aigües de Barcelona, qui va parlar sobre la perpetuació de les desigualtats socials:
“Malgrat que alguns indicadors han anat millorant, la pobresa continua sent un problema al nostre país. De fet, Espanya és el tercer país de la Unió Europea amb els índexs més alts de pobresa infantil, amb un 32% d’infants i adolescents en risc de pobresa. Catalunya és la segona comunitat autònoma amb un major índex de pobresa infantil. La pobresa s’hereta i es reprodueix. Davant d’aquestes dades, només ens queda una opció: reescriure el futur. Això que fa la Fundació Comtal dia rere dia”.
Tot seguit, 5 testimonis vinculats a la Fundació Comtal van voler explicar la seva experiència en una taula rodona davant d’una sala plena de representants de l’administració, entitats, empreses, escoles amigues, persones expertes del sector i de l’equip de la Fundació Comtal.
La taula rodona va començar amb la veu de l’Aymane, alumne del curs del PFI d’hoteleria de l’Escola de Segona Oportunitat de l’entitat.
“Decidí venir para tener un futuro mejor y más oportunidades que en Marruecos. La Fundació Comtal para mí es mucho más que un sitio de formación. Además de enseñarme idiomas, me han ayudado cuando estaba preocupado por mis papeles, y han conseguido motivarme, incluso en los momentos más difíciles cuando echaba de menos a mi familia”– va explicar l’Aymane quan van preguntar-li pel motiu de la seva immigració i què significava la fundació per ell.
La sala es va quedar en silenci mentre escoltava amb atenció el seu desig: “Que no hubieran tantos problemas con los papeles ni tanto racismo y que mi familia pudiera venir a vivir aquí conmigo”.
La conversa va continuar amb la Lucia, mare de l’Amman i el Nabil, dos infants que participen en el Centre Obert Tria i en les activitats d’Estiu de la Fundació.
“Recuerdo cuando la fundación consiguió en Navidad un micrófono para mi hija. Estaba tan contenta que hizo un espectáculo a las educadoras. La grabaron y me hicieron llegar el video. La veía disfrutar tanto que me emocioné.
La Fundación también estuvo ahí cuando este verano, que estaba pasando un momento difícil, sin yo decir nada las educadoras se acercaron a mí, y me ayudaron con alimentos y ropa” – Va explicar la Lucia quan van preguntar-li per algun moment que recordés amb especial estima.
Seguidament va agafar la paraula la Sara, qui va explicar com la seva situació ha canviat en els darrers anys, un cop va sortir del CRAE La Salle, que gestiona la Fundació.
“Des dels 18 anys estic vivint en un pis d’emancipació i aquest recurs se m’acaba a l’agost.
El curs vinent vull estudiar un CFGS d’Integració Social i per pagar-me els estudis necessito trobar una feina que sigui compatible amb els estudis. Però primer he de buscar un lloc on viure i no sé si ho aconseguiré perquè la vivenda a Barcelona està inassumible i és un tema que m’angoixa molt”.
També va parlar en Ramon, voluntari de la Fundació Comtal des de fa més de 10 anys.
“Quan vaig fer voluntariat en l’àrea laboral, ajudant als joves a preparar-se per les entrevistes de feina, vaig comprovar com la manca de formació és una barrera a l’hora de trobar feina. Per això, m’agradaria demanar a l’administració més suport per portar a terme programes com els de la fundació que ajudin en la prevenció de l’abandonament escolar i en l’acompanyament formatiu”– va denunciar en Ramon durant el seu discurs.
Finalment, va ser el torn del José Hernandez, educador de l’àrea residencial de la Fundació Comtal, qui va demanar a les administracions compromís per tal de facilitar i millorar la inclusió de joves com l’Aymane, i més inversió per millorar els serveis públics i oferir una salut emocional gratuïta i de qualitat per a tothom:
“Resulta fundamental entender que hay jóvenes que no pueden enfrentarse a determinadas situaciones solos y que necesitan acompañamiento en su proceso hacia la vida adulta. Un acompañamiento integral en el ámbito laboral, educativo y sobre todo emocional. Desde aquí queremos reivindicar la necesidad de que la administración invierta recursos y desarrolle políticas para ofrecer un servicio de salud emocional gratuito y de calidad para todo el mundo”.
La jornada va finalitzar amb la reflexió i agraïment final del President de la Fundació Comtal, en Josep Canal, a totes les federacions, xarxes, administracions, escoles, empreses i persones solidàries que ens han fet costat.
Gràcies a totes i tots els que vau assistir i heu fet possible aquests 30 anys d’intervenció socioeducativa. A per molts més!
Comments are closed.